tisdag, augusti 01, 2006

the west wing 722: tomorrow

igårkväll såg jag det allra sista avsnittet av TV-serien "THE WEST WING". avsnitt 22 i den sjunde säsongen. WEST WING är i mitt tycke en av de fem största TV-serierna som någonsin gjorts. den, tillsammans med "BABYLON 5", "STAR TREK: DEEP SPACE NINE", "MILLENNIUM" och "E.R." ("CITYAKUTEN", på svenska) är exempel på hur stor dramaturgi kan vidröra människors djupaste inre och hela våra sargade själar.

skådespelaren MARTIN SHEENs porträtt av den amerikanske presidenten JED BARTLETT har varit en av de mest välkarvade karaktärstolkningarna någonsin. att inse att sju år och lika många säsonger plötsligt varit över, med avsnitt som oftast lämnat en fullständigt stum i långa stunder efteråt, var en insikt om tidens nyckfulla egenskap. ibland tar vi människor helt enkelt enkla steg som visar sig täcka väldigt stora avstånd. på många sätt har jag växt upp med och blivit vuxen med denna serien.

"THE WEST WING" är en TV-serie som givit mig några av mina största dramaturgiska upplevelser och insikter om människans natur, men som även fördjupat min respekt för skådespelarens unika gestaltningsmöjligheter. det finns vissa saker som inte ens en regissör är förmögen till.

sju år är nu till ända. det är över hundra avsnitt som jag kommer att se om och och om igen, så länge jag lever.