tisdag, september 11, 2007

anders helmerius om spegeln-beslutet

den senaste tidens diskussion om MALMÖs största ART HOUSE-biograf, SPEGELN, har gått i förvirringens tecken. efter många turer fram och tillbaka har nu den socialdemokratiska majoriteten i MALMÖ KULTURNÄMND bestämt sig för att låta utomstående FOLHETS HUS och PARKER driva SPEGELN vidare efter TRIANGELFILMs konkurs.

nedanstående är ett brev som ANDERS HELMERIUS, verksamhetsledare vid FOLKETS BIO i Malmö, skickade ut igår.

jag håller med honom i hans bedömning om SAP's ryggdunkande.


Hej!
Min kommentar till beslutet om Spegeln:

Det är bara i myternas värld som David besegrar Goliat!
Socialdemokraterna i kulturnämnden har kört över allt och alla; med stor sannolikhet den politiska alliansen, kulturförvaltningen, den lokala- & regionala filmbranschen och den kommunpolitiska traditionen att stödja en stark lokal aktör om sådan finnes. Istället har det valt att vara lojala mot en organisation i det egna leden vilket gör att detta inte längre handlar om Malmös kultur- & filmliv utan om korrupta beteenden. I stort sett alla aktörer med insikt i film- & biograffrågor förordade Folkets Bio Malmö, av den enkla anledningen att vi har kompetensen och erfarenheterna och bäst
motsvarade den vision som formulerats om Spegelns framtid, och idag känns det direkt kränkande att allt hårt arbete vi lagt ner och lägger ner i Malmö och för Malmöborna så lättvindigt viftats bort av politiker med egenintressen. Begreppet representativ demokrati blir här fullkomligt urholkad, samtidigt som vi aldrig skulle drömma om att spela på en arena med sådana spelregler. För vi går nu ur detta socialrealistiska drama regisserat av sossarna med bästa Hollywood manér med vår stolthet i behåll.

Vi hoppas nu innerligt att Folkets Hus och Parker (FHP) har samma ambition som vi hade, att göra Spegeln till Sveriges bästa och mest intressanta Arthousebiograf, och inte lutar sig tillbaka och nöjer sig med att ha lagt ännu en verksamhet till sina övriga. Mattias Nohrborg har krattat manegen och nu kräver jag som Malmöbo att FHP förvaltar traditionen med bravur.

Jag vill också passa på, trots denna bittra och tragiska stund, bitter och tragisk för att vi verkar med lust och passion och då blir nederlagen tunga, att tacka er alla för ert stöd och er uppmuntran under processen. Våra inboxar är överfyllda av supportande mail av aldrig tidigare motstycke, och det gör landningen tillbaka i vardagen så mycket mjukare.

För samtidigt har det varit tre-fyra riktigt tuffa månader i Limboland med denna förödande ovisshet och ständigt uppskjutna besked, och som gjort att vi inte har kunnat göra relevanta planeringar över den befintliga verksamheten.

Men nu öppnar vi Panora igen i början av oktober och då med splitternya och mycket sköna biografstolar (steg ett i en längre renoveringsplan) och en lång rad olika projekt och arrangemang förutom repertoaren ligger framför oss. Vi ses på en bio nära dig!

Anders Helmerius / Folkets Bio Malmö
P.s På tal om representation, så är det undertecknad och ingen annan som står för ovan text, ifall någon nu undrade.

Etiketter: , , ,