torsdag, juni 11, 2009

ID2-ID5; the english surgeon, the queen and I; the sari soldiers and war and love in kabul

att se tre fyra dokumentärlångfilmen på en och samma dag kan vara en väldigt
känslomässig affär. och det är det också. jag skulle ha sett en femte senare ikväll också, om det inte hade varit för att vist nog sa ja till ett socielt engagemang. dagen började dock med ett APPLE-seminarium om färgkorrigeringsprogrammet COLOR. nog sagt. först ut blev "WAR AND LOVE IN KABUL", av tyska regissören HELGA REIDEMEISTER. en film som jag inte vill skriva så mycket om med tanke på att filmen enbart tillåts visas i begränsad omfattning av rädsla för repressalier mot de deltagande. dock, detta: en stark film om det vansinniga i klan- och hederstänkande. andra filmen blev NAHID PERSSON SARVESTANI´s omåttligt ståtliga och berörande film "DROTTNINGEN OCH JAG", troligtvis en av de mest internationellt betydande svenska dokumentärfilmerna som någonsin gjorts. "DROTTNINGEN OCH JAG" visar sig vara ett charmerande, känslomässigt personporträtt av en drottning utan kungadöme, men inte utan folk.



vidare blev det "THE SARI SOLDIERS", en fascinerande men bitvis alltför långsam film om sex nepalesiska kvinnors olika perspektiv om de senaste årens enorma politiska och kulturella förändringar i det före detta kungadömet. det viktiga och känslomässiga slutet räddade dock filmen för mig. den fjärde och sista filmen visade sig vara en av de två bästa för dagen (PERSSON SARVESTANI ansvarar för den andra); eminenta GEOFFREY SMITH´s fullständigt underbara "THE ENGLISH SURGEON", om den brittiske neurokirurgen HENRY MARSH som spenderat de senaste femton åren med att göra regelbundna resor till UKRAINA för att med sin expertis försöka göra skillnad i ett sjukvårdssystem som opererar (bildligt talat) under fruktansvärda omständigheter. hans avslutande kommentar om hans grundläggande syn på det mänskliga tillståndet gav mig gåshud.



att sedan NICK CAVE och WARREN ELLIS gjort filmmusiken, var desto bättre. deras himmelskt finstämda musikerande till "THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD HENRY FORD" har stora likheter med musiken till SMITH´s dokumentär.

Etiketter: , , , , , , , ,