måndag, juni 26, 2006

interagerande

sitter och gör småjusteringar inför testvisningen imorgon. har bland annat ordnat ett klipp mellan två olika scener som retade gallfeber på mig, av den enkla anledningen att den andra scenen inleddes oerhört trubbigt. jag var övertygad om att jag hade sett material som skulle kunna förändra hela inledningen på scenen, någonstans bland råmaterialet. och mycket riktigt, djupt därunder alla "bryt" och "en gång till" så fanns just den där lilla repliken från SARA som gjorde så mycket. nu blir motiveringen till att MAGNUS karaktär överhuvudtaget börjar prata om det han pratar om, mer trovärdig. (det visar på vikten av att vara uppmärksam vid intankningen av råmaterialet - för att inte nämna organiserad loggning..)

karaktärer börjar inte prata av sig själva. inte ens de mest ensamma, pratsjuka karaktärerna börjar prata med en främling om de inte förnimmer den minsta känslan av incitament för att kunna göra så. för sådana karaktärer kan det vara ett vänligt leende eller ett snabbt ögonkast som räcker för att fungera som en inbjudan. olika karaktärer reagerar på olika tecken. men det är just reaktionen som är krutet för all vidare interaktion. även om det bara är en reaktion på en aktion som för den andra karaktären, motpolen, inte är värdeladdad, så kan olika aktioner eller passiva reaktioner vara just det som en karaktär behöver för att motivera sin reaktion.

det är väldigt viktigt att vi inser att när en karaktär reagerar, på oavsett vad det är och oavsett hur den gör det, så tar han eller hon en risk. det är ett aktivt ställningstagande. han eller hon vet inte om vare sig hans omgivning eller motpolen kommer att acceptera det ställningstagandet. det är just det behovet av adrenalin i den stunden av osäkerhet på motpolens reaktion på ens egen reaktion baserat på den förstes aktiva aktion eller passiva reaktion som är matjorden för interaktionen. när vi möter våra medmänniskor är det väldigt viktigt att vi inser att de tar ett lika stort risktagande som vi gör, varje gång vi söker kontakt. vi är alla lika ensamma i vår oro.