tisdag, augusti 08, 2006

biografi: csaba bene perlenberg

CSABA BENE PERLENBERG är en av Skånes mest intressanta filmskapare. Med sina 22 år har han hunnit med att göra sju kortfilmer, en TV-serie, en dokumentär om det skånska bluesbandet Bloosblasters och nu IMPROVISATIONSTRILOGIEN som består av tre långa kortfilmer. Han har visat en experimentlusta och drivkraft som håller på att göra honom till en unik cinematisk röst.

Han är idag frilansande ledarskribent vid Kvällsposten, gästlärare inom kortfilmsproduktion och manusstruktur vid Campeon Frigymnasium i Helsingborg och filmskribent vid Filmtidningen Vujer.com. Han är belönad med både Landskrona Kommuns Ungdomsstipendium 2003 och Lions Landskronas Ungdomsstipendium 2004. Våren 2002 begicks debuten inom lyriken med diktsamlingen ”Universal rotmos” på Brandts Förlag. 2003 gjorde han amatör-TV-serieprojektet ”Änglafall” som visades på TV Öresund.2004 gjordes den första kortfilmen, ”TYSTNADEN TALAR MÅNGA SPRÅK” i samproduktion med Film i Skåne. Den antogs för officiell tävlan vid Miami International Short Film Festival 2004.

Sommaren 2004 studerades manus och manusstruktur vid New York Film Academy. I slutet av oktober 2004 deltog Perlenberg även i nätverket One Minute JR och UNIFECs ungdomsfilmar-workshop i Reykjavik på Island, med tema ”demokrati”. Tillsammans med 20 andra unga filmare från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island, Åland, Grönland och Färöarna var uppdraget att producera en kortfilm på högst 1 minut. Kortfilmen ”3D” var ett av SVTs pre-selection bidrag till den årliga festivalen i Amsterdam den 21 november 2004.

Han har sedan dess gjort kortfilmerna ”CRISP” och ”BRIDGED”, och är för närvarande i efterproduktion av dokumentären ”Bloos” om det skånska bluesbandet Bloosblasters från Helsingborg och deras nordiska turné med den nu avlidne amerikanske bluesmusikern Sam Myers.

Han har läst Filmvetenskap vid Lunds Universitet och Manus för film och interaktiva medier vid Brobygrafiska Folkhögskolan. Han inleder studier vid PCFE Film School i Prag, senare i år.