torsdag, januari 18, 2007

kvarnens fallna varvtal

biograf RÖDA KVARN i HELSINGBORG tar ett "våruppehåll", som det så fint beskrivs i ett kvälls-pressmeddelande. men frukta ej - till hösten återuppstår biografen som ett "kvalitetsfilmhus". hävdas det. hoppas man. under tiden fortsätter dock HELSINGBORGS FILMSTUDIO samt CINEMATIKA med sin verksamhet. en föga tröst, då HELSINGBORG nu förlorar sin enda riktiga biograf. kvar är ett sardinburkskomplex på SÖDER, driven av SVERIGES enda kvarvarande bioaktör av betydelse. ASTORIA är förlorat och förgånget.

samtidigt måste man se sanningen i vitögat. det går inte att driva kommersiell verksamhet med konstnärliga förtecken och inte vara självförsörjande. att biopubliken inte finns är en myt - det är bara det att den inte stimuleras. det krävs ökade satsningar på att förfina och bredda den sofistikerade biopubliken - de som vill uppleva något för själens skull, inte endast sina sinnen.

den så kallade "kvalitetsfilmen" (i sig ett absurdt begrepp, envist framhållen av SVENSKA FILMINSTITUTET, medan den termen inte finns eller används någon annanstans i hela världen) lockar inte en mindre publik för att den är sämre - tvärtom. den lockar en mindre publik för att den är bättre än mainstreamfilmen. det i sig är skrämmande.

Etiketter: , , , , , , ,