torsdag, augusti 31, 2006

att kunna stöpa om

repetitioner kan vara ett vanskligt företag. å ena sidan kan det ibland förhålla sig på det viset att man behandlar en text på ett sätt som inte är en människa värdig. man nöter och man nöter. man dissekerar, analyserar, extraherar, tolkar, utläser, inläser, förläser, efterläser, projicerar, feltolkar, genomlyser och torterar tills det att vokabulären tar slut och man börjar göra märkliga ljud och flaxa med onämnbara lemmar tills det att de svartnar och faller av. vid detta läget är det för sent att be om ursäkt. å andra hållet kan det gestalta sig på det viset att man inte riktigt hittar sin väg in. man ställer sig själv i vägen eller kompletterar detta kötthinder med allehanda slags ursäkter och halvsanningar. man tar inte sitt ansvar som konstnär och har inte bara slutat söka; man har slutat be om färdupplysning. i det första fallet faller konsekvensen på det viset att texten blir mindre än vad den var från början. i det andra händelseförloppet inträffar faktumet att texten inte blir det den hade kunnat bli. det den förväntar sig att bli omstöpt till.

en text som inte mals ner och gjuts om till en annan massa än dess ursprungliga ambition är inte värd det minstaste minstighet. men en text som mals ner så pass att den blir en rinnande sörja som inte fäster någonstans, är ännu sämre. men sämst, det är kanske den text som inte ens får chansen att bli någon sörja. den som förhåller sig ståtligt och fint och i orepat skick i sin lilla gjutform. den som svettas och skriker utan att någon lägger märke till att kanske börja smaka på den. detta är inte textens fel - det är dåligsmakarens.

i ett möte mellan två onda ting, söndermald och omald, är det viktigt att vara beredd på att ha med den där speciella kryddan som man har i bakfickan på undersidan av sulans nordöstra spets, och applicera korrekt dosering, vid exakt rätt tillfälle, ur exakt rätt vinkel. men förglöm för allt i världen heller inte vindhastigheten vid appliceringsögonblicket. allt på rätt vis. men endast när det passar sig. 

star trek: tng säsong 1

läs min recension av första säsongen av kultserien "STAR TREK: THE NEXT GENERATION" här.

onsdag, augusti 30, 2006

faingersh


söndagen den 20 augusti filmade jag och JOHAN SIMONSSON (även om SKÅNSKA DAGBLADET döpte om honom till JOHN) den världsberömde trombonisten ELIAS FAINGERSHs konsert på HEDMANSKA GÅRDEN under MALMÖFESTIVALEN.

denna konsert ska redigeras under september månad och resultera i en fantastisk LIVE-DVD med ELIAS FAINGERSH.

lyssna på ELIAS musik på www.trombonemagic.com

söndag, augusti 27, 2006

teknikrep



i förmiddags begicks det teknikrep någonstans i SKÅNE inför inspelningen av VÄSENPUMPEN inom kort. för första gången hade vi så även med oss vår ljudmästare PÅL CALLMER, som är en spännande addition till vårt inspelningsteam.

flera frågetecken rätades ut och vad vi tror är en fungerande arbetsgång har nu etablerats.

fler bildbevis är som följer:



ovan: PÅL CALLMER & JARNO VINCENSIUS. och, på ALLMÄN BEGÄRAN, här nedan, en bild på eminente JOHAN SIMONSSON från FILMCENTRUM SYD (på likaledes allmän begäran deltar inte producent FREDRIK MYRTELL på denna omgång bilder..).


onsdag, augusti 23, 2006

artikel i lokaltidningen

idag publicerar LOKALTIDNINGEN, med spridningsområde LANDSKRONA, SVALÖV, RYDEBÄCK, GLUMSLÖV, och ett par till småbyar, en fin artikel om kommande VÄSENPUMPEN-inspelningen. texten är skriven av LILL ERIKSSON, och med på köpet av hennes intervju uppfylldes en liten pervers barndomsdröm - att bli fotograferad på BIO MAXIM, en av de få riktiga biograferna vi har kvar i detta land.

för er som inte får ner den här tidningen i brevlådan, så kan ni läsa artikeln på nedanstående länk. Sök på "perlenberg" i deras sökruta. http://www.lokaltidningen.se

den här veckan publicerar även MALMÖ-MAGASINET en mindre artikel om inspelningen.

tisdag, augusti 22, 2006

6:e nyhetsbrevet från film stockholm

FILM STOCKHOLM har släppt sitt 6:e nyhetsbrev för året. i det kan
man bland annat läsa om planerna på att skapa det fjärde filmproduktionscentrat, den nya filmfonden STOCKHOLM-MÄLARDALEN, som uppenbarligen har väldigt höga ambitioner. det är spännande tider för stockholmarna.

nyhetsbrevet kan läsas här: http://www.filmstockholm.se/nyhet/pdf/6_2006.pdf

i andra filmrelaterade nyheter kan det rapporteras att FILM I SKÅNE nu har lämnat MALMÖ för att öppna butik i YSTAD. samtidigt bygger man upp ett UNGAS FILMCENTER i HELSINGBORG. det vankas nystart i leden. det är spännande tider för skåningarna.

måndag, augusti 21, 2006

united 93

i fredags besöktes salong 5 på filmstaden i HELSINGBORG. vi bevistade den svenska premiären av PAUL GRENGRASS´s film "UNITED 93". en stark dramatisering som hävdar realism men som i slutändan endast är en (om än mycket trovärdig) representation av vad man tror hände den 11 september 2001 ombord på det fjärde planet som aldrig nådde sitt mål (kärnkraftverket HARRISBURG alternativt VITA HUSET, man vet inte).

det är i denna riktiga värld som vi befinner oss i - världen som BRYAN SINGER i sin senaste film "SUPERMAN RETURNS" gör ett ärligt försök att förklara bort. det är inget sammanträffande att SUPERMAN varit borta i yttre rymden i sökande efter sin hemplanet KRYPTON, under just 5 år. detta medför att han lämnade JORDEN innan eller strax innan 9/11, och därmed var oförmögen att rädda oss från händelserna som förändrade våra liv. på samma sätt är det heller inget sammanträffande att det första SUPERMAN gör när han väl begår comeback inför världens TV-kameror, är att rädda en fallande jumbojet och lägga ner den på vad som måste anses vara USA:s nutida colosseum, en baseballplan...

se "UNITED 93". det är en av få viktiga filmer som idag finns på den svenska biorepertoaren.

besök filmens hemsida på http://www.united93movie.com/ och läs en recension av den på Filmtidningen Vujer.com, http://www.vujer.com/filmer/united_93_2006/

lördag, augusti 19, 2006

det tar sig

det är märkligt vad man kan upptäcka när en film som borde ha varit klar allt för länge sedan ("BLOOS), åter föses upp på slaktbänken (den korrekta branschtermen är "klippbordet", vilket i sig är en villfarelse eftersom man visserligen, antagligen, sitter vid något slags bord när man redigerar, men som i slutändan ändock endast är ett par nednötta tangenter och en mus med eget liv, som härjar).

exempelvis: det finns alltid överflödiga sekunder och hundratals små bildrutor som kan förvägras existens. lite här, lite där och mycket mera lite varstans. under de senaste tre dagarna har jag mördat många oskyldiga stränger av bild- och ljudinformation. må deras minne förhöjas i dunkel. konsekvens: krigsrätt och en många minuter kortare film. dom avvaktas i väntan på slutlig formmassa.

för att inte nämna: små knasterljud på ljudspåret som man inte upptäckt tidigare (vilket i sig är ett ödesmysterium då jag nog sett filmen i sina olika versioner ca. 150 gånger vid det här laget) men som skapar delikata angelägenheter inför den finala versionen.

och, ej att förglömma: att någonstans därunder, finns det, kanske, trots allt, en fin liten film som gömmer sig bakom allt digitalt bråte - som lite räddhågset och med något vilt i blicken, långsamt, långsamt tittar fram, och med en öm försiktig försynthet undrar om världen är redo att älska den.

fotnot: bilden ovan. DENNIS WESTERBERG. ur dokumentären "BLOOS". snart på en filmfestival nära dig.

fredag, augusti 18, 2006

textskyltar

just nu sitter ROGER ANDERSSON och sliter i sitt anletes glädje och designar grafiken till BLOOS. han har kommit med en konstruktiv lösning på inledningssekvensen, som både sparar tid och utrymme. själv sitter jag nu i eftermiddag och gör de sista finjusteringarna på klippningen. i nästa vecka sys påsen ihop.

prag

det blir PRAG i höst.

måndag, augusti 14, 2006

film i värmlands nyhetsbrev

det är intressant att följa de olika elektroniska utskicken från de regionala filmpoolerna i SVERIGE. FILM STOCKHOLM har ett PDF-dokument som de skickar ut några gånger om året; FILM I SKÅNE likaså men med större intervaller. FILM STOCKHOLMs nyhetsbrev brukar vara bra på det viset att många av filmevenemangen i vår hufvudstad även är av riksintresse, vilket gör att man kan gagnas av det även om man kommer utifrån. FILM I SKÅNES nyhetsbrev fungerar mer som en retroaktiv resumé över vad som har hänt mellan tiden från det förra nyhetsbrevet till nuvarande, med lite längre intervjuer med aktuella filmare. sägas måste, är att det har blivit mycket bättre det senaste året än vad det var innan. den brukar även innehålla en filmpolitisk ledare, vilket alltid är intressant att läsa.

de bästa nyhetsbreven är givetvis ett sådant som inte bara gagnar respektive läns filmare, utan som även har lite matnyttigatips för filmare i allmänhet.

FILM I VÄRMLANDs nyhetsbrev är mer ofta än inte, ett sådant. till skillnad från många andra filmpoolers nyhetsbrev skickar de ut något när det finns något intressant att tipsa om - vilket innebär att det inte följer en systematisk kvartalsmall, samt att det verkar vara oftare än många av sina regionala systerorganisationer.

gå in på http://www.filmivarmland.se och klicka på NYHETSBREV på vänstra menyn för att börja prenumerera.

bloos

i veckan kommer förhoppningsvis min dokumentär BLOOS att bli ivägskickad för en ordentlig och välbehövlig ljudbearbetning. jag har ikväll börjat sätta sista handen vid den, för att försöka korta ner den ytterligare. filmen mår bättre nu än på länge.

JOHAN SIMONSSONS handfasta råd och demonredigeraren ROGER ANDERSSONS ande har gjort både mig och filmen gott.

det kommer förhoppningsvis hållas en premiärvisning med tillhörande festligheter innan jag beger mig till PRAG i slutet av september.

mer info om detta vid passande tillfälle.

söndag, augusti 13, 2006

vise jönsson

"vi har en kulturminister som inte brinner för film. och vi har en vd och en styrelseordförande på filminstitutet som aldrig har jobbat med film tidigare. det är ett ganska unikt läge."

sagt av demonproducenten LARS JÖNSSON, på MEMFIS FILM, i en intervju som är del av DAGENS NYHETERS "SOMMARSAMTAL"-serie, där han för övrigt säger flera andra mycket kloka saker.

läs och begrunda här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=564866&previousRenderType=2

tisdag, augusti 08, 2006

sammanfattning: väsenpumpen

idag släpper FILMCENTRUM SYD en pressrelease angående min kommande film VÄSENPUMPEN.
pressreleasen kan ni läsa direkt nedanför eller här.
ni kan läsa en biografi över ANDERS GRANSTRÖM här.
ni kan läsa en biografi över LARS-ERIK BERENETT här.
ni kan läsa en biografi över CSABA BENE PERLENBERG här.

pressrelease: väsenpumpen

FILMCENTRUM SYD

PRESSRELEASE
"VÄSENPUMPEN "
2006-08-08

TVÅ AV SVERIGES FRÄMSTA SKÅDESPELARE I FILMEXPERIMENT MED IMPROVISATION


FILMCENTRUM SYD och regissören CSABA BENE PERLENBERG har glädjen att meddela att två av Sveriges främsta skådespelare deltar i den tredje och sista delen av Perlenbergs IMPROVISATIONSTRILOGI. Skådespelarna ANDERS GRANSTRÖM och LARS-ERIK BERENETT kommer i filmen "VÄSENPUMPEN" att gestalta två barndomskamrater som en öde morgon möts för första gången på 50 år. De kommer att ha ett samtal om livet som de företar under en lång skogspromenad.

- Det är inte första gången som jag med glädje tackat ja till ett skamligt förslag från Csaba Bene Perlenberg, säger Anders Granström.

Den ene av de två barndomskamraterna är där på den andres initiativ. Det blir en omvälvande återförening, där nuet blandas med det förgångna; där sanningar omprövas och minnen analyseras. Men det blir också en uppgörelse med gamla begångna synder, och nuvarande invanda mönster. Och inte minst en slutlig upplösning på den pakt de båda kom överens om som barn...
I en parantes av deras liv blir detta det viktigaste mötet någonsin - och det sista för resten av livet.

Baserat på karaktärsbeskrivningar och relationshistorik ska Granström och Berenett improvisera fram sina repliker och filmens utveckling - i en enda tagning. Perlenbergs regi ligger i hans samtal med skådespelarna innan inspelning och i hans sampel med fotografen JARNO VINSENCIUS vad gäller cinematografin under promenadens gång. Ljuddesignen och ljudbilden kommer att handhas av PÅL CALLMER.

- Manuset ligger i ugnen, fortsätter Berenett och syftar på filmens improvisationsmetodik där hela filmen kommer att utspela sig under en enda kontinuerlig tagning, och där det inte finns något manus.

Lars-Erik Berenett fortsätter med att säga:
- Jag tycker det är spännande och intressant och det ska bli roligt att deltaga.

Granströms och Berenetts medverkan i Improvisationstrilogien markerar att det finns plats för experimentellt filmskapande i dagens film-Sverige.

- Att knyta ihop Improvisationstrilogien med en film där Anders och Lars-Erik deltar gör mig väldigt glad och oerhört stolt, säger Perlenberg och fortsätter:
- Detta är två av de finaste svenska manliga skådespelarna idag, och att få möjligheten att förena dem på film är fantastiskt. Att de dessutom gör det under denna experimentella form vittnar om ett stort personligt mod och konstnärlig integritet.

Granström och Berenett har faktiskt deltagit i samma produktion tidigare. I Hassel-filmen "De giriga" (1991) spelade de mot varandra utan att vara i bild samtidigt. Granström gestaltade en skånsk tullare som Berenett i rollen som Hassel hade enorma kommunikationsproblem med. Detta är dock första gången som de arbetar med varandra.

Csaba Bene Perlenberg avslutar med ”Väsenpumpen” sin Improvisationstrilogi, i vilken de tidigare filmerna är "NARRATIVITAE" och "ALEXANDERS AFTON". I "Narrativitae" skapades en berättelse utifrån tre separata improvisationsövningar med skådespelarna MAGNUS GÖRANSSON, AMELIE NÖRGAARD och OSCAR TÖRINGE. I "Alexanders afton" gestaltade skådespelarna SARA GLASER och Magnus Göransson två främlingar som tvingas möta sig själva och varandra då de tillsammans fastnar i en hiss under en ödesdiger natt. Båda filmerna var manuslösa.

- Jag har velat vänta med att släppa ut filmerna på festivalsvängen tills det att de kan ses i sitt sammanhang, säger Perlenberg och fortsätter:
- Idag finns det en oerhörd stor press på filmskapare att man ska passa en formatmall både vad gäller tider och innehåll för olika distributionskanaler.
- Den ursprungliga tanken med Improvisationstrilogien var att dessa filmerna skulle ge mig som filmskapare och mina medarbetare en möjlighet att arbeta förutsättningslöst. Det är en längtan om frihet i vårt konstnärliga utövande som driver oss.

Detta innebär därmed att det inte finns en på förhand bestämd tid för "Väsenpumpen". Den blir helt enkelt så lång som inspelningen pågår, med den enda begränsningen av den använda bandlängden.

"Väsenpumpen" finansieras av ideellt deltagande, teknikstöd från FilmCentrum Syd, ett mindre bidrag från Landskrona Kommuns Fritids- och kulturnämnds Ungdomspott samt privata investeringar.

”Väsenpumpen” konkluderar också ett framgångsrikt samarbete med filmföreningen Filmcentrum Syd i Malmö och Perlenberg, då hela Improvisationstrilogien producerats i samproduktion dem emellan.
- Filmcentrum Syds medverkan har varit ovärderlig och de är utan tvekan Skånes främsta resurs för fristående filmskapare, avslutar Perlenberg.

Inspelning sker i Skåne under september månad.

För mer information, var vänliga kontakta producent FREDRIK MYRTELL (0730-508598).

Etiketter: , , , , , , ,

biografi: anders granström

ANDERS GRANSTRÖM är en av Sveriges bästa och mest kända berättare. Sedan början av 1980-talet arbetar Granström med "ursprungsteater", dvs som berättare och sedan 1990 berättar han varje sommar "Bisarra berättelser och Hiskeliga Historier" på Glimmingehus på Österlen. Han är även en rutinerad teater- och TV-filmskådespelare, och arbetade under en lång tid med Skillinge teater, där han bl.a. skådespelat i Lars Noréns "Tiden är vårt hem" i regi av Henric Holmberg. Han har även spelat "Kung Lear" vid Helsingborgs Stadsteater. Hösten 2005 stod han på scen på Malmö Dramatiska Teater i föreställningen "Inget växer utom Stig (och Molly)", och under våren 2006 har han inför 100-års jubileumet av utgivningen av Selma Lagerlöfs "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" turnerat med enmansföreställningen "Selma och Nils" i hela landet.

Filmer som han medverkat i: "Sven Klangs Kvintett" (1976) av Stellan Olsson, "Den enfaldige mördaren" (1982) av Hans Alfredsson, "Goda människor" (1990) av Stefan Jarl, "Prins Hatt under jorden" (1980) och "Den enes bröd den andres död" (1980). På TV har han synts i bl.a. följande produktioner: "Studiorektorns sista strid", "Macklean"," Sjätte dagen" (1999) och "Den femte kvinnan".

Anders Granström har tidigare skådespelat i Perlenbergs debutkortfilm "Tystnaden talar många språk" (2004), som var en del av den officiella selektionen vid Miami International Short Film Festival 2004. Han har även gjort berättarösten i Perlenbergs kortfilm "Cecilia" (2005.)

biografi: lars-erik berenett

LARS-ERIK BERENETT är en av Sveriges tyngsta och mest välkända skådespelare. Berenett är känd för hela Sverige efter sitt porträtt av Olov Svedelids romankaraktär polisinspektör Roland Hassel i tio TV-filmer mellan 1986-1991 och en långfilm för biograf, "Hassel - Förgörarna" (2000). 1996 skapade han ännu en profilkaraktär i rollen som Harald Bovallius i TV4:s uppmärksammade såpa "Skilda världar". Han har deltagit i flera andra produktioner, såsom Lars Molins mini-serie "Ivar Kreuger" (1998) och i Wallander-filmen "Den vita Lejoninnan" (1996).

På senare tid har han han haft en bi-roll i SVT:s "Kommissionen", medverkat i Lisa Ohlins "Kvalster" (2005), den danska filmen "Ulvepigen Tinke" (2002), och senast har han kunnat ses gentemot Sven Wollter i Van Weeteren-deckaren "Borkmans punkt" och en fantastisk bi-rollsprestation i Lars Lennart Forsbergs "Störst av allt" (2005) , som om han enligt Filmkrönikan endast hade haft ett par minuter till för sin karaktär i filmen, hade belönats med en Guldbagge-nominering.

Berenett har också en omfattande teatergärning bakom sig, nu senast vid Helsingborgs Stadsteater.

biografi: csaba bene perlenberg

CSABA BENE PERLENBERG är en av Skånes mest intressanta filmskapare. Med sina 22 år har han hunnit med att göra sju kortfilmer, en TV-serie, en dokumentär om det skånska bluesbandet Bloosblasters och nu IMPROVISATIONSTRILOGIEN som består av tre långa kortfilmer. Han har visat en experimentlusta och drivkraft som håller på att göra honom till en unik cinematisk röst.

Han är idag frilansande ledarskribent vid Kvällsposten, gästlärare inom kortfilmsproduktion och manusstruktur vid Campeon Frigymnasium i Helsingborg och filmskribent vid Filmtidningen Vujer.com. Han är belönad med både Landskrona Kommuns Ungdomsstipendium 2003 och Lions Landskronas Ungdomsstipendium 2004. Våren 2002 begicks debuten inom lyriken med diktsamlingen ”Universal rotmos” på Brandts Förlag. 2003 gjorde han amatör-TV-serieprojektet ”Änglafall” som visades på TV Öresund.2004 gjordes den första kortfilmen, ”TYSTNADEN TALAR MÅNGA SPRÅK” i samproduktion med Film i Skåne. Den antogs för officiell tävlan vid Miami International Short Film Festival 2004.

Sommaren 2004 studerades manus och manusstruktur vid New York Film Academy. I slutet av oktober 2004 deltog Perlenberg även i nätverket One Minute JR och UNIFECs ungdomsfilmar-workshop i Reykjavik på Island, med tema ”demokrati”. Tillsammans med 20 andra unga filmare från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island, Åland, Grönland och Färöarna var uppdraget att producera en kortfilm på högst 1 minut. Kortfilmen ”3D” var ett av SVTs pre-selection bidrag till den årliga festivalen i Amsterdam den 21 november 2004.

Han har sedan dess gjort kortfilmerna ”CRISP” och ”BRIDGED”, och är för närvarande i efterproduktion av dokumentären ”Bloos” om det skånska bluesbandet Bloosblasters från Helsingborg och deras nordiska turné med den nu avlidne amerikanske bluesmusikern Sam Myers.

Han har läst Filmvetenskap vid Lunds Universitet och Manus för film och interaktiva medier vid Brobygrafiska Folkhögskolan. Han inleder studier vid PCFE Film School i Prag, senare i år.

måndag, augusti 07, 2006

herrarna simonsson & göransson

det ryktas att vi under inspelningen av del 3 av IMPROVISATIONSTRILOGIEN kommer att ha hjälp av JOHAN SIMONSSON och MAGNUS GÖRANSSON som produktionsassistenter. det obehagliga med rykten är att de brukar bottna i någon slags relevant sanning. och ibland är erkännande första steget mot acceptans. acceptans leder i sin tur till obegränsade möjligheter.

bredvid varje PERLENBERG finns det en simonsson och göransson. det är gott, det.

herr myrtell


min producent FREDRIK MYRTELL (längst fram i sin stiliga rutiga skjorta, här ovan) sände mig ett e-postmeddelande där han mellan raderna undrade om jag inte kunde ta bort bilden på honom från nedanstående inlägg. det har jag ingen som helst avsikt att göra. däremot så lägger jag upp ännu en bild på honom. min grundläggande tes här i livet har den senaste tiden blivit "ju mer av fredrik, desto bättre". och då jag är en principfast man så får fredrik ta och lida pin. med på bilden återfinns även JARNO VINSENCIUS.

vill ni se fler bilder av fredrik, så skicka ett mail eller tu, så ska vi se vad vi kan göra. och kom ihåg: JU MER AV FREDRIK, DESTO BÄTTRE.

Etiketter: , ,

lördag, augusti 05, 2006

någonstans i skåne...


tidigare idag genomfördes en preliminär förproduktionsdag någonstans i SKÅNE inför den tredje och sista filmen i IMPROVISATIONSTRILOGIEN.

inspelning sker i september men förproduktionen är redan igång.

det kommer en pressrelease i dagarna med mer info, men tills dess kan ni hålla till godo med dessa bildbevis för att vi arbetar hårt på en lördag.

med på bilderna finns min producent FREDRIK MYRTELL (från FILMCENTRUM SYD) och min fotograf JARNO VINSENCIUS (STUDIO 42).

det är första gången som jag arbetar med en GLIDECAM i en av mina filmer. JARNO, som är en van operatör av detta fantastiska verktyg, tyckte det var en bra idé att jag skulle få känna på hur det kändes med utrustningen. därav bilden ovan. låt oss bara konkludera att jag vann en nyfunnen respekt för JARNO efteråt...

bildbylines: 1. (bilden högst upp.) csaba bene perlenberg. foto: fredrik myrtell. 2. (bilden till vänster.) csaba bene perlenberg & jarno vinsencius. foto: fredrik myrtell. 3. (bilden nedanför.) fredrik myrtell. foto: cbp. 4 (bilden nedanför bild 3.) jarno vinsencius. foto: cbp. 5. (bilden nedanför bild 4.) csaba bene perlenberg. foto: fredrik myrtell. bilderna får inte återges utan uttryckligt tillstånd från csaba bene perlenberg.

Etiketter:

perlenberg visas på institute of contemporary arts i london

just nu visas min enminutskortfilm "RELATIVILY DISTANT" (eller "RELATIVE DISTANCE" som den också heter) på INSTITUTE OF CONTEMPORARY ARTS (ICA) i LONDON. den är en av tolv filmer som valts ut av SANDBERG INSTITUTE och ONE MINUTES FOUNDATION i AMSTERDAM att visas under en veckas experimentutställning, under utställningstiteln "ONE MINUTES: VIEWPOINTS OF THE WORLD".
jag var själv där under fredagseftermiddagen, och det var en trevlig utställning och ett ypperligt forum att föra fram tanken om The One Minutes, som är ett utmärkt utbildnings- och ungdomsredskap för att låta ungdomar på ett konkret sätt uttrycka sig.
för er som inte befinner sig i LONDON just nu, eller som inte tidigare sett filmen, kan göra det här. (skriv in "perlenberg" i sökrutan längst upp).

ICAs hemsida finns här.

torsdag, augusti 03, 2006

ozzy

lite rolig kuriosa, som en eftertanke - OZZY OSBOURNE bor precis bakom lilla JORDAN YOUTH HOSTEL (vilket ar hans riktiga hem, inte den tillfalliga mega-villan som han och hans stortskona familj innehavde i LOS ANGELES da de spelade in doku-sapan och som MTV betalade). hans son JACK har precis kopt ett hus ett stenkast darifran. coolt.

rapport fran waterloo station

ett litet it-cafe vid sidan om enorma WATERLOO STATION. en bit bort harifran finns annu mer enorma (flerfaldigt inkorrekt svenska, erkannes) I-MAX biografen, som jag igar sag 3D-versionen av "SUPERMAN RETURNS" vid.

intervjun vid NFTS gick bra. det kandes som att de fick en bra bild av mig. vi skrattade och diskuterade tillsammans, vilket kandes bra. de hade kallat 39 av totalt 300 sokande. av dessa skall 6 valjas ut. de verkade imponerade over att jag hade hunnit med sa mycket trots min unga alder. jag forstad inte riktigt vad de menade - ibland blir jag stressad over att jag inte hunnit med mer.

innan intervjun skramde de upp mig med att fora mig till ett tomt, kallt rum, for en for-intervju uppgift. dar finns ett tiotal stillbilder, vissa fotografier och andra malningar, varav jag skulle valja ut en av dem och gora en av tva saker: skapa en historia baserad pa denna bilden, eller beratta om karaktarerna och deras forutsattningar, som fanns pa bilderna. jag fick 15min pa mig.

sjalva skolan ar pa gamla BEACONSFIELD STUDIOS, vilket gor att skolan ser ut som ett gammalt industriomrade. finns en stor hangarstudio med flera andra laga tegelbyggnader. jag kande det sa fort jag kommit till BEACONSFIELD fran SEERS GREAN and JORDANS, som jag bor i for narvarande, och intagit en alldeles underbar frukost pa lilla morgoncafeet THE CAPE (homemade grenola with youghurt and fruit & some plain coffee, please - och vilken grenola! underbart vacker och himmelskt god!), att detta, ja detta skulle jag kunna tanka mig att kalla for HEM.

jag tror inte jag kommer att komma in. men nu vet jag hur omradet ser ut, vilka tag jag ska ta och hur jag ska forbereda mig battre, infor nasta ar da jag soker igen.

jag ser fram emot PRAG i slutet av september.

tisdag, augusti 01, 2006

the west wing 722: tomorrow

igårkväll såg jag det allra sista avsnittet av TV-serien "THE WEST WING". avsnitt 22 i den sjunde säsongen. WEST WING är i mitt tycke en av de fem största TV-serierna som någonsin gjorts. den, tillsammans med "BABYLON 5", "STAR TREK: DEEP SPACE NINE", "MILLENNIUM" och "E.R." ("CITYAKUTEN", på svenska) är exempel på hur stor dramaturgi kan vidröra människors djupaste inre och hela våra sargade själar.

skådespelaren MARTIN SHEENs porträtt av den amerikanske presidenten JED BARTLETT har varit en av de mest välkarvade karaktärstolkningarna någonsin. att inse att sju år och lika många säsonger plötsligt varit över, med avsnitt som oftast lämnat en fullständigt stum i långa stunder efteråt, var en insikt om tidens nyckfulla egenskap. ibland tar vi människor helt enkelt enkla steg som visar sig täcka väldigt stora avstånd. på många sätt har jag växt upp med och blivit vuxen med denna serien.

"THE WEST WING" är en TV-serie som givit mig några av mina största dramaturgiska upplevelser och insikter om människans natur, men som även fördjupat min respekt för skådespelarens unika gestaltningsmöjligheter. det finns vissa saker som inte ens en regissör är förmögen till.

sju år är nu till ända. det är över hundra avsnitt som jag kommer att se om och och om igen, så länge jag lever.