hypersensitivitet
Etiketter: filmproduktion, manusförfattande
regissören CSABA BENE PERLENBERG skriver om | väsenpumpen | the walk | 87 | svensk film | skånsk film | improvisationstrilogin | filmblogg | regi | manusförfattande | filmpoetik .//.
Etiketter: filmproduktion, manusförfattande
punktlighet är den renaste formen att visa respekt på. speciellt på inspelningsdagar. så när man ska samlas hemma hos en av klasskamraterna vid 09.30 för inspelning, och man har satt klockan på 07.30, och man vaknar till av att hjärtat rusar och en snabb titt på klockan pekar på det faktumet att man lyckats somna om ända till 08.43 (för att man arbetat 27h/dygn de senaste tre veckorna och den enda morgonen under hela denna tid som man inte lyckas stiga upp på givetvis är den dagen som det är extra viktigt att komma i tid på) och man slänger på sig kläderna och rusar ut genom dörren utan frukost för att hinna i tid (det tar tid att förflytta sig från Punkt A till Punkt B i en storstad som Prag..) och man anländer till inspelningsplatsen 09.26, och regissören öppnar dörren med ett trött smile och säger att han bara ska ner och köpa frukost till crewet, och man inser att man är den första på plats, och att när klockan är 09:50 fortfarande har tid att i lugn och ro sitta och dricka sitt kaffe, äta halvtorra bullar och skriva ett blogginlägg, det är då man inser, det är då man vet - man är på en studentfilmsinspelning.
Etiketter: filmproduktion, pcfe film school
Etiketter: citat, filmproduktion, manusförfattande, steve martin
Etiketter: filmproduktion, golem, klippning, pcfe film school, redigering
Etiketter: avbön, regissör, veritas, vittnesmål
konstnärsskapet är det enda yrke som är i beroendeskap gentemot sig själv. vi är som veliga transistorradioapparater, vars sökare korsar spektrumet upprepade gånger, sökande efter en signal, en inspirerande sökpunkt, där vi kan stjäla en användbar passion ifrån. tänka sig tanken om följande yrken hade skapat sig de ursäkter vi som konstnärer virkar inför de vi kallar för våra egna skal, men som alla andra kallar den längsta tänkbara acceptabla punkten för engagemang; om elektrikern hade tackat för sig och skyllt på "brist på inspiration"; om VVS-montören inte hade kommit då han inte känt "arbetsro"; om rörmokaren hade vägrat samarbeta med sin kollega pga av "konstnärliga och moraliska meningsskiljaktigheter" eller om polisen hade använt våld per automatik på grund av "nödvändiga experiment för att utforska det mänskliga behovet av intimitet och närhet; att krossa barriärer och utforska det schablonmässiga konceptet om ett allmänt accepterande". vad om? varför denna praktiska särskiljning mellan konstnärer och övriga yrkesgrupper? varför gör vi inte upp med det som skapar fördomar om våra verksamheter? ty idag är vi fähundar allihopa! ett alldeles eländigt pack är vi, vi konstnärer, vi..
Etiketter: avbön, konstnärsskap, regissör, veritas, vittnesmål
Etiketter: poetik
Etiketter: filmproduktion
idag publicerar LANDSKRONA DIREKT
en intervju med mig. läs den här.
Etiketter: csaba bene perlenberg
Etiketter: alexanders afton, filmproduktion, klippning, redigering
Etiketter: alexanders afton, filmproduktion, klippning, redigering
annu en av vara storsta mastare har lamnat oss. regissoren ROBERT ALTMAN blev 81 ar gammal. hans minne hyllas bast genom att aterse hans filmer, sasom GOSFORD PARK, den markliga men intressanta dansfilmen THE COMPANY, DR. T and THE WOMEN, NASHVILLE och MASH, TV-serien GUN, mfl., mfl.
Etiketter: robert altman
Etiketter: filmproduktion, golem, pcfe film school
Etiketter: filmproduktion
Etiketter: filmproduktion
Etiketter: filmproduktion
det Ideala Inspelningsförhållandet är ett drömlikt förhållande, som man som filmskapare sällan har förmånen att uppleva. i denna best vi kallar det kreativa kaoset och de nödvändiga kompromissernas paradis, ställs vi inte sällan i konflikt mellan våra förespeglingars förhoppningar och vår bitterhets erkännande om det praktiskas verklighetsförankring. som regissör upplever man ofta att man tvingas välja sida mellan den tekniska aspekten och den kreativa; har man en väl förberedd inspelning med exakta shots som måste 'betas av' och man har ont om tid, blir det väldigt lätt hänt att man tvingas koncentrera sig på den formella biten, och offrar sina reagörer på kuppen. det är olyckligt och alldeles vanskligt, och är inte att föredra, eftersom det i slutändan är irrelevant hur ens shot ser ut eller hur beskärningen agerar i samspråk med deras gestaltning, eftersom det ju är våra reagörer som syns på bilden som vi försöker skapa. har man som regissör inte gett sina reagörer den regi alla parter önskat, kommer det kännas, synas och göra filmen verkningslös. filmens största inneboende fälla är den mekaniska aspekten som har en tendens att smyga sig in i regissörens sinnelag. verklighetens begär får aldrig begränsa oss i vår kreativa frihets nödvändigheter.
Etiketter: cinetik, filmproduktion, poetik, regissör, regissörskap
med endast ett par timmar kvar till inspelningen av "GOLEM", så pendlar man mellan en förvissan om förberedelsernas omfattning, och en gnagande känsla om det oförutseddas förmåga att bringa korrumption med sig. precis innan en inspelning är jag nästan alltid ängslig över att jag inte förberett mig tillräckligt mycket, eller ett ifrågasättande av ens egen kompetens. filminspelningar är ju unika på det sättet att de erbjuder en, en väldigt begränsad period av tid för att lyckas med det man föresatt sig. man får väldigt sällan en andra chans för inspelningen, i jämförelse med teateruppsättningar som har en chans att tweaka föreställningen sisådär 20-30 gånger. man måste vara beredd att försätta sig i en mentalitet av effektivitet, eftersom det finns en uppsättning av shots som måste betas av, tider som måste hållas, en dramatisk laddning som måste vara närvarande - och mitt i alla dessa måsten av stress och press, så glömmer man oftast av vad det är man är med om. man är så fokuserad på att försöka replikera sina inre bilder att man helt förtränger faktumet att magin gärna vill se sig själv som anträffningsbar på en filminspelningsplats. man måste påminna sig själv om att det finns en anledning till att man nått till den punkten att man frågar om alla är redo och ber om tillåtelse av Tillfället att få börja då man viskar ´action´. man är där man är, omgiven av förväntansfulla människor, för att det är där man hör hemma. om Tillfället är ens foaje så är det tomma mini-DV-bandet Möjlighetens väntrum.
Etiketter: cinetik, filmproduktion, golem, regissör, regissörskap
the end result is hinted at below...
Etiketter: filmproduktion, golem, pcfe film school
cineteknikerns främsta redskap består av modet att inte höra det man vill höra, och att ikläda sig rätt skrud inför den granskning man inbjuder till efteråt. reagörens steg leder dit den väljer att träda, stig eller ingen stig.
Etiketter: cinetekniker, cinetik, reagör, regissör, regissörskap, skådespelare
mentorskap är en essentiell
Etiketter: cinetik, filmproduktion, konstnärsskap
Etiketter: filmproduktion, golem, magnus göransson, pcfe film school
att hitta rätt reagör, eller det som i folkmun kallas för skådespelare, kan vara ett riskabelt undertagande. har man varit bortskämd med förmånen att kunna skriva roller direkt för vissa reagörer i vetskapen att de i slutändan kommer att gestalta dessa människor, så kan man lätt bli lite avtrubbad vad gäller denna obskyra process som benämns som 'casting'. är man i en sits där en karaktär måste castas, hamnar man lätt i en position av beroende.
att inleda samarbete med reagörer man inte tidigare formgivit är lika riskabelt som det är hoppfullt. att fördjupa en relation med en reagör man tidigare haft möjlighet att lära av, innebär att startsträckan vanligtvis är kortare. en ny reagör medför behovet av att rasera den naturliga distans som finns mellan två främlingar, och surra fast en närhet oss emellan. denna procedur är kantad av formalia och sociala konventioner, och som sådan är den alldeles onödig. finns det inte en inledande gnista av förhoppning är det inte värt att fortsätta dansen, denna proffessionens attraktion. då stiger man av och stänger portarna och öppnar gluggen mot en annan horisont. men bestämmer man sig för denna nya reagör, oavsett vilken, så beror det på 2 olika saker. det första är en aning om något större än det som visas på ytan; det som glimmar fram mellan lagren av halvlöften och osanna vittnesmål, det som reagören låter en se, och det som man som regissör själv lyckats lirka eller stjäla fram. det andra är en ordentlig chanstagning från regissörens sida - man kan se mycket och man kan se litet mer under en repetition eller inledande samtal, men det är inte förrän kameran rullar och remsan fladdrar som man ser den verkliga konsekvensen. det är denna darrande förhoppning som är en fortsatt relations förbindande massa; detta vakuum av stilla böner. en manusförfattare och regissör må vara stoffets urskapare, men vårt ego och kreativa gåvor sträcker sig endast till en viss punkt - för att vårt verk verkligen ska kunna förlora sitt fotfäste och börja flaxa av sig själv, krävs det en vild reagörs totala kontroll över sin impulsiva ådra. våra skrivna ord är blott ett manuskripts outsagda förhoppning om storhet. vår regissör är endast ett fåfängt försök till kontroll. vår reagör är vårt löftes sanna inspiration.
Etiketter: cinetik, filmproduktion, reagör, regi, regissör, regissörskap, skådespelare
Etiketter: cinetik, filmproduktion, regi, regissör, regissörskap
Etiketter: alexanders afton, csaba bene perlenberg, filmproduktion, magnus göransson, redigering, sara glaser
Etiketter: filmproduktion, filmskola, filmskolor, konstnärsskap, pcfe film school